Värme, Ventilationen FTX

OBS!

  • Till- och frånlufts filtren i aggregatet behöver bytas 1 gång per år!
  • Bytet tar 10 minuter, och filtren kostar tillsammans cirka 400kr.
  • Boende behöver själv säkerställa att filtret blir utbytt.
  • Om filtren inte byts ut leder det till dålig och ohälsosam inomhusluft, ökade el kostnader för boende och långsiktig skada på aggregatet som kan leda till höga reparationskostnader för boende.
  • Aggregatet är Save VTR 150/K R 500W av Systemair, filter av typen F7-påsfilter för tilluft (ePM1 55%) och G3-påsfilter för frånluft (ISO Coarse).
  • Filtren kan köpas av valfri tredjepartsförsäljare som ventilation.se eller filterpunkten.se. Bekräfta alltid med leverantören att filtren är rätt. Filterset Systemair VTR 150/B och VTR 150/K – Originalfilter. (ventilation.se)

Ventilationen, inställningar

Varje lägenhet har ett inbyggt ventilationssystem FTX (Mekanisk från- och tilluft med värmeåtervinning). Av typen Systemair Save VTR 150/K R 500W Rostfri. Dessa system har två typer av fläktar; en som trycker in tilluft och en som leder ut frånluften. Både tilluften och frånluften förs genom ventilationskanaler förbi ett aggregat som överför värmen från frånluften till tilluften. Dessa system är väldigt energibesparande.

Ventilationen behöver vara rätt inställd för att säkerställa rätt temperatur i lägenheten under vintern och att det inte bildas fukt som kan skada lägenheten eller dålig luft. Ventilationen behöver således alltid vara inställd på normalt luftflöde och 22C+ (vintertid) eller på normalt luftflöde och sommarläge (sommartid) och skall inte justeras på något annat sätt.

Ventilation återanvänder energi vintertid så att inte den varma luften blåser rakt ut och kall luft rakt in. Om ventilationen är fel inställd jobbar fjärrvärmen och ventilationen mot varandra och skapar kostnader för föreningen vilket reflekteras i medlemsavgiften och gör det kyligt åt dig i din bostad.

Sommarläget innebär att ventilationen inte återanvänder inomhusvärmen och blåser direkt in utomhusluften vilket kan vara gynnsamt under de varma sommardagarna.

  • Aggregatet har en garantitid på 5år enligt tillverkaren. Junior Living (entreprenören som byggde fastigheten) köpte aggregaten från Bevego i Västerås som Systemair (tillverkaren) erhåller 5 års garanti mot.

Värmen

Belysning, hushållsapparater, sol och människor ger ett värmetillskott i lägenheten som man bör ta till vara på. Det har därför installerats termostatventiler på alla element i föreningens lägenheter.  

Dessa termostater känner av rummets temperatur och styr på så sätt hur mycket eller lite varmvatten som ska släppas in i elementet. Detta innebär alltså att elementets temperatur kommer variera. Att ett element är kallt betyder inte att det är något fel på värmen utan är helt normalt om rumstemperaturen är rätt.

Man kan själv ställa in önskad rumstemperatur genom att vrida termostaten. Upplever du att det är för kallt i lägenheten och vrider upp termostaten till en högre siffra, kommer den att släppa in varmvatten i elementen tills den känner av att rummet har fått rätt temperatur. 

Observera att du dock aldrig kan uppnå högre temperatur än maxinställningen för rumstemperaturen. Elementen ska inte vara varma hela tiden även om värmen är ställd på max. Termostaten i elementet stryper varmvattentillförseln när rätt temperatur uppnåtts. Detta innebär att elementen kan vara kalla utan att det är något fel på dom.