Ekonomisk förening med ansvar
Bostadsrätt innebär att medlemmarna i en bostadsrättsförening gemensamt äger och förvaltar hus och mark som hör till bostadsrättsföreningen. Alla har på så sätt möjlighet att genom styrelsen, årsstämman och även eget agerande påverka ekonomin och förvaltningen i föreningen och sist och slutligen medlemsavgiften och trivseln.
Äger jag min bostadsrätt?
Som bostadsrättshavare äger du inte din lägenhet, utan det är föreningen som äger hela fastigheten. Du har däremot rätt som medlem i föreningen och bostadsrättshavare att fritt nyttja lägenheten. Du har t.ex rätt att göra vissa mindre ändringar i lägenheten men för större ändringar behöver du söka tillstånd från styrelsen. Enligt stadgarna är du som medlem ansvarig för inre reparations och underhåll i din lägenhet. Föreningen svarar för det yttre underhållet t.ex trapphus, förråd, loftgångar och yttertak. För detaljer se stadgarna.
Kan jag bli av med min nyttjanderätt?
I stadgarna nämns olika situationer då bostadsrätten anses förverkad och bostadsrättsföreningen kan säga upp bostadsrättshavarens nyttjanderätt till bostaden. Detta kallas förverkandegrunder av nyttjanderätten och kan t.ex handla om otillåten uthyrning i andrahand, vårdslöshet fått in ohyra i lägenheten, allvarliga förebråelsen mot stadgarna.
Hur tas beslut i en förening?
Föreningsstämman är bostadsrättsföreningens högsta beslutande organ. Föreningsstämman väljer bland annat styrelse och beviljar ansvarsfrihet för styrelsen. Föreningsstämman hålls en gång om året här har alla i föreningen rätt att granska den verksamhet som har skett året innan och komma med förslag, ställa upp för styrelsearbete. I samband med detta skickas det även ut en årsredovisning för föreningen som redogör för verksamheten och ekonomin.